Tupe rekonstruktsioon/ tupe plastika

Otsi vabasid aegasid

Tupeplastika on operatsioon, mida kasutatakse tupeseinte allavaje kirurgiliseks raviks.

Vaagnaelundite allavaje

Vaagnaelundite allavajeks ehk prolapsiks nimetatakse seisundit, kus vaagnas asuv organ või organid on oma tavapärasest asendist nihkunud ning vajunud tuppe või tupest välja. Rohkem kui pooltel üle 50-aastastel naistel esineb mingil määral vaagnaelundite allavajet. 80ndaks eluaastaks on 1 naine 10-st pidanud läbi tegema operatsiooni allavaje tõttu.

Vaagnaelundite allavajet soodustab iga, menopaus, sünnitusega kaasnenud traumad, eelnevad günekoloogilised operatsioonid, geneetiline eelsoodumus, kroonilised haigused, ülekaal ja rasvumine, pidev suurte raskuste tõstmine, krooniline kõhukinnisus.

Sõltuvalt allavaje lokalisatsioonist ja ulatusest on kaasnevad vaevused erinevad. Tüüpilisemad kaebused on raskus- ja survetunne alakõhus ja tupes, alakõhuvalu, häired urineerimisel, soole tühjendamise häired, tahtmatu uriinileke, gaaside ja rooja pidamatus ning ebamugav või valulik suguühe.

Tupeplastika

Tupeplastika on operatsioon, mida kasutatakse enim tupeseinte allavaje korral. Tupe eesseina allavaje ehk tsüstotseele ehk kusepõiesong on põie võlvumine läbi tupe eesseina tuppe või tõsisema allavaje korral ka tupest välja. Tupe tagaseina allavaje ehk rektotseele ehk pärakusong on pärasoole võlvumine läbi tupe tagaseina tuppe või tõsisema allavaje korral ka tupest välja.

Tupeplastika korral tehakse tupeseina sidekoele toetavad õmblused. Operatsiooni on võimalik teostada üld- ja spinaalanesteesias ning operatsioon toimub tupe kaudu. Operatsioon kestab 20-40 minutit. Operatsiooni ajal asetatakse põide kateeter ning sageli tampoon tuppe.

Operatsioonijärgne aeg

Tupeplastika operatsiooni järgselt saab koju samal või järgmisel päeval. Koju minemisele eelnevalt eemaldatakse kateeter põiest ja tampoon tupest. Teie arst selgitab Teile täpse koduse režiimi sõltuvalt operatsioonikulust. Reeglina 1-2 kuu jooksul pärast operatsiooni tuleb vältida raskuste tõstmist üle 5 kg, suplust, vanni. Keelatud on suguelu ning pingutust nõudvad ja ponnestavad tegevused. Normaalne on vereseguse vooluse eritumine 1-3 nädala vältel, sellel ajal ei ole lubatud tupetampoonide kasutamine.

Võimalikud tüsistused

Kirurgilise ravi korral on alati oht tüsistuste tekkeks. Sagedasemad tüsistused on:

  • verejooks
  • operatsioonijärgne valu
  • operatsiooniala põletik
  • naaberorganite vigastus (kusejuha-, põie-, soolevigastus)
  • tromboos
  • anesteesia tüsistused, mis on reeglina seitud ülitundlikkusega ravimite suhtes

Et vähendada võimalike tüsistuste tekkimise riski, informeerige oma raviarsti teadaolevatest haigustest, tarvitatavatest ravimitest ning varem esinenud ülitundlikkusest ravimite suhtes.  Kui operatsioon teostatakse üldanesteesias, siis peate olema enne operatsiooni vähemalt 6h söömata ja 4h joomata.

Tupeplastika ei taga, et tupeseinte allavajega seotud probleemid kaovad täielikult, kuid tavapäraselt parandab operatsiooni patsiendi elukvaliteeti. Siiski on oht probeemi taastekkeks ka peale operatsiooni. Kirjanduse andmetel on allavaje taastekkimise risk kuni 50%. Pärast operatsiooni tekkiv allavaje võib haarata nii operatsiooni käigus toestatud kui ka teist vaagnaelundit. Suurem risk allavaje taastekkimiseks on patsientidel, kellel püsivad pärast operatsiooni riskifaktorid: ülekaal ja rasvumine, krooniline kõhukinnisus, pidev ja regulaarne raskuste tõstmine.

Asukohad

Confido Meditsiinikeskus
Veerenni 51, Tallinn

Hind

Teenus
Hind
Kirurgi vastuvõtt
110 €
Tupe rekonstruktsioon
Alates 1500 €

Teenuste eest saad tasuda ka mitmes osas, järelmaksu või väikelaenuga. Loe lähemalt SIIT.

BRONEERIMINE

Broneeri iseteeninduses