Vahtrasiirupi tähtsus dementsuse ärahoidmisel

06.11.2023
Autor: Prof Toomas Toomsoo, Confido sisekliiniku juht ja neuroloog

Ajakirjas Heliyon avaldatud ülevaateartiklis on teadlased andnud üksikasjaliku ülevaate vahtrasiirupi toiteväärtuslikest ja farmakoloogilistest omadustest. Vahtrasiirup on looduslik magusaine, mida kasutatakse laialdaselt alternatiivina rafineeritud suhkrule, et vältida rafineeritud suhkru kasutamist. Vahtrasiirupil on oluliselt väiksem glükeemiline indeks kui rafineeritud suhkrul ja seega saab seda kasutada diabeedi, rasvumise ja muude ainevahetushaiguste riski vähendamiseks.

Suhkruvahtrapuudelt kogutud vahtramahl keedetakse ja kontsentreeritakse vahtrasiirupi tootmiseks. See sisaldab mitmeid bioaktiivseid fenoolseid ühendeid, orgaanilisi happeid, aminohappeid, mineraalaineid ja vitamiine, fütohormoone ning makrotoitaineid (peamiselt süsivesikuid). Need ühendid suurendavad üheskoos vahtrasiirupi toitumisalaseid ja farmakoloogilisi omadusi.

Vahtrasiirup on rikkalik süsivesikute allikas ja tagab seega märkimisväärse osa inimkeha keskmisest energiavajadusest. Vahtrasiirupis sisalduvad mineraalid (kaalium, kaltsium, tsink, naatrium, raud ja magneesium) ja vitamiinid (niatsiin, tiamiin ja riboflaviin) on olulised mitmesuguste bioloogiliste protsesside jaoks, näiteks ensüümide ja hormoonide sünteesiks ning luu-, lihas-, südame- ja ajufunktsioonide säilitamiseks.

Paljud loomkatsed on näidanud, et vahtrasiirupil on maksa kaitsev toime, sealhulgas ammoniaagi moodustumise pärssimine, lipogeneesi ja lipolüüsi reguleerimine ning aspartaataminotransferaasi (AST) ja alaniinaminotransferaasi (ALT) taseme vähendamine. Lisaks on leitud, et mõõdukas vahtrasiirupi tarbimine kontrollib vere glükoosisisaldust 2. tüüpi diabeediga rottidel. On leitud, et vahtrasiirupis tuvastatud funktsionaalne oligosahhariid maplebiose1 mängib olulist rolli veresuhkru taseme kontrollimisel diabeedi korral.

On leitud, et polüfenooliga rikastatud vahtrasiirupi ekstraktid takistavad suure rasvasisaldusega dieedi põhjustatud ainevahetuse muutusi. On leitud, et need ekstraktid alandavad madala tihedusega lipoproteiinide (LDL) kolesterooli taset veres, suurendades ketoonkehade tootmist atsetüül-CoA-st.

Mitmed võrdlevad uuringud on näidanud, et vahtrasiirupil on sarnased toiteomadused teiste looduslike magusainete (pruun riisisiirup, sinine agaavisiirup, maisisiirup ja looduslik mesi) omadega. Siiski on vaja kliinilisi uuringuid inimestega, et mõista õigesti vahtrasiirupi toiteväärtust ja kasu tervisele võrreldes teiste looduslike magusainetega.

Glükosüülitud fenoolid ja aglükoonid on kaks antioksüdantide rühma, mida leidub vahtrasiirupis. On leitud, et vahtrasiirupi etüülatsetaadis lahustuvatel fraktsioonidel on tugevad antioksüdantsed omadused.

Antioksüdatiivsete omaduste osas on uuringud näidanud, et vahtrasiirupi ekstraktid pärsivad lipopolüsahhariidi (LPS) põhjustatud lämmastikoksiidi ületootmist, pärsivad H202  põhjustatud reaktiivsete hapnikuliikide (ROS) tootmist ning seejärel takistavad oksüdatiivset DNA ja valkude kahjustamist.

Lisaks antioksüdantsetele omadustele on vahtrasiirupis sisalduvatel fenoolsetel ühenditel ka tugevad põletikuvastased omadused. Uuringud on näidanud, et vahtrasiirupist saadud fenoolsed ühendid võivad ennetada põletikku, vähendades lämmastikoksiidi, nitriti ja prostaglandiin-E2 tootmist. Lisaks on leitud, et vahtrasiirupi ekstraktid vähendavad LPS-indutseeritud põletikuliste biomarkerite, sealhulgas lämmastikoksiidi liikide, interleukiin-6 (IL-6) ja tuumornekroosifaktor-alfa (TNF-alfa) tootmist.

On leitud, et vahtrasiirupist saadud polüfenoolne ühend kvekool pärsib tugevalt LPS-indutseeritud tuumafaktor Kappa B (NF-κB) aktiveerimist, mis viib põletiku vähenemiseni.

Vahtrasiirupi ekstraktide vähivastast toimet on uuritud erinevate vähitüüpide, sealhulgas eesnäärme-, kopsu-, rinna- ja pärasoolevähi puhul. Selles kontekstis näitavad tõendid, et vahtrasiirupist saadud fenoolsed ühendid võivad märkimisväärselt pärssida vähirakkude proliferatsiooni, peatades rakutsükli, vähendades AKT-fosforüülimist või inhibeerides kasvajasupressorgeenide ekspressiooni. Samuti on uuringutes leitud, et tumeda vahtrasiirupi fenoolsed ühendid on suurema proliferatsioonivastase tõhususega kui merevaigusiirupi fenoolsed ühendid.

2. tüüpi diabeedi loomamudelites on leitud, et fenoolipõhised vahtrasiirupi ekstraktid pärsivad sigade α-amülaasi ja α-glükosidaasi ensüüme, mis vastutavad süsivesikute ja tärklise seedimise eest glükoosiks, mis imendub soolestikus.

Paljud vahtrasiirupis sisalduvad bioaktiivsed ühendid on neuroprotektiivse toimega ja võivad seega ennetada vanusega seotud neurodegeneratiivsete haiguste, sealhulgas amüotroofilise lateraalskleroosi (ALS) patogeneesi. On leitud, et vahtrasiirupi ühendid avaldavad vananemisvastast toimet, vähendades arenenud glükatsiooni lõppproduktide (AGE) moodustumist.

Alzheimeri tõve puhul näitavad tõendid, et vahtrasiirupi ekstraktid takistavad β-amüloidi (Aβ) ja tau-peptiidide agregatsiooni, mis on kaks Alzheimeri tõve patoloogilist tunnusmärki.

Vahtrasiirupi ekstraktidest saadud glükosüülitud ja aglükoonfenoolsed ühendid on teadaolevalt antimutageense toimega. Erinevatel vahtrasiirupi fenoolsetel ühenditel, nagu gallikhape, katehhool, katekaldehüüd, siiringaldehüüd, vanilliin ja 3-hüdroksübensoehape, on teadaolevalt antimikroobne toime gramnegatiivsete bakterite vastu.

Ajakirja viide:

Mohammed F. 2023. Nutritional, pharmacological, and sensory properties of maple syrup: A comprehensive review. Heliyon. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844023064241