Barcelona Ülikooli teadlased avaldasid European Heart Journalis murrangulise uuringu, mis näitab, et mõõdukas veinitarbimine võib südamehaiguste riski oluliselt vähendada. Eriti huvitav on see, et kaitsev mõju ilmneb just siis, kui veini tarbitakse koos toiduga ja osana tervislikust Vahemere dieedist.
„Leidsime, et pool kuni üks klaas veini päevas vähendab südame-veresoonkonnahaiguste riski koguni 50%,“ selgitab uuringu juhtautor professor Ramon Estruch. „See on märkimisväärselt suurem efekt kui paljudel südameravimitel, sealhulgas statiinidel.“
Uuring paistab silma oma uuendusliku lähenemise poolest. Kui varasemad uuringud on tuginenud inimeste enda hinnangutele alkoholitarbimise kohta, siis seekord kasutati objektiivset meetodit – mõõdeti viinhappe sisaldust uriinis. Viinhape on viinamarjades naturaalselt leiduv aine, mis näitab täpselt viimase 5–6 päeva veinitarbimist.
Uuringus osales 1232 südamehaiguste suure riskiga hispaanlast, keda jälgiti viie aasta jooksul. Oluline on rõhutada, et kõik osalejad järgisid Vahemere dieeti, mis on rikkalik köögiviljade, oliiviõli ja kala poolest.
Kasu tervisele on ainult väga mõõduka tarbimise korral
Siiski hoiatavad eksperdid uuringu tulemustega seotud liigse optimismi eest. Oxfordi Ülikooli kardioloog professor Paul Leeson rõhutab: „Oluline on mõista, et kasulik efekt ilmneb ainult väga mõõduka tarbimise korral – mitte rohkem kui pudel veini nädalas. Üle selle koguse muutub alkohol tervisele kahjulikuks.“
Briti Südamefondi dieetarst Tracy Parker lisab: „Kuigi uuring on paljulubav, ei tohiks seda võtta kui rohelist tuld piiranguteta veinitarbimiseks. Liigne alkohol suurendab endiselt riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse, dementsusesse ja vähki.“
Uuring toetab praeguseid tervishoiusoovitusi*, mis lubavad nädalas kuni 14 alkoholiühikut, see vastab umbes kuuele väiksele klaasile veinile.
Oluline on ka märkida, et positiivne mõju ilmnes ainult neil, kes tarbisid veini koos toiduga ja järgisid tervislikku toitumist. Lisaks selgus, et naised peaksid sama efekti saavutamiseks tarbima vaid poole meeste kogusest.
Barcelona Ülikooli teadlaste uuringu peamised järeldused
- 3–7 klaasi veini, nii valget kui ka punast, nädalas vähendab südamehaiguste ja insuldi riski 50%.
- 1–3 klaasi nädalas vähendab riski 38%.
- Kasu tervisele kaob, kui tarbida rohkem kui üks klaas päevas.
- Naised võivad sama kasu saavutamiseks juua poole vähem veini kui mehed.
- Veini kasulik efekt ilmneb ainult koos toiduga tarbimisel.
- Veini kaitsev mõju võib olla võrreldav statiinidega.
- Uuring toetab Ühendkuningriigi praeguseid alkoholitarbimise juhiseid – maksimaalselt 14 ühikut alkoholi nädalas.
- Eksperdid hoiatavad siiski liigse alkoholitarbimise ohtude eest.
- Tervist kaitsev efekt võib olla seotud ka Vahemere dieediga, mitte ainult veiniga.
*Eestis on Tervise arengu instituudi soovitus mõõdukaks alkoholi tarbimiseks on meestel 14 alkoholiühikut ehk 12,7 120ml klaasi 12% alkoholisisaldusega veini nädalas, naistele on soovituslik poole väiksem kogus.
Allikad:
- Domínguez-López I, et al. Urinary tartaric acid as a biomarker of wine consumption and cardiovascular risk: the PREDIMED trial. European Heart Journal, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae804.
- de Gaetano G. Wine consumption and cardiovascular health: the unresolved French paradox and the
promise of objective biomarkers. European Heart Journal, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae726.